Cum a afectat pandemia mediul de comunicare corporate?

In 2020, activitatea s-a intensificat. Comunicarea corporate si, in special, consultanta strategica au devenit imperative, la un nivel de intensitate mai ridicat chiar si fata de perioada crizei financiare din 2008-2009.

Majoritatea specialistilor in comunicare corporate, din companii si agentii, sunt oameni cu experienta in presa, iar in aceasta perioada ne-am intors la unison la origini. Pe durata starii de urgenta, am actionat ca o agentie de presa si birou de public affairs pentru toti clientii nostri, tinandu-i constant la curent cu noutatile de ultima ora, care, aproape zi de zi, au venit din ora in ora. Din 15 mai incoace, provocarea principala a venit din faptul ca business-urile s-au schimbat, dar obiectivele de business au ramas aceleasi. A fost nevoie sa fim mai vizionari ca niciodata, sa identificam modalitati alternative prin care sa obtinem rezultatele propuse la inceput de an.

 

Cum vezi piata de comunicare in 2021?

Mult mai competitiva. 2020 nu a turnat o fundatie tocmai solida pentru 2021. Repercusiunile pandemiei se vor resimti cu precadere anul viitor, in toate industriile. Va creste nivelul de competitivitate in piata, va fi nevoie de mult mai multa creativitate, inclusiv in abordare executionala, nu doar conceptual si, pentru prima oara in  foarte multa vreme, nu va mai fi penurie de forta de munca. Va fi insa sansa noastra a tuturor sa fim mai buni ca niciodata, sa luptam mai mult si sa ne pese mai mult – iar asta, pentru piata, nu poate fi decat un panaceu de care, poate, era nevoie.

 

Ce fac companiile ca sa isi adapteze strategiile de comunicare corporate in noua era?

Mult mai multa comunicare digitala – inclusiv relatiile cu presa s-au transferat 90% in online. E aproape stiintifico-fantastic cand ne gandim ca doar acum 10 ani inca existau companii unde rapoartele de monitorizare a presei erau inca facute pe hartie, iar comunicatele si invitatiile la evenimente se mai trimiteau, uneori, prin fax.

Si as mai plusa la emotie si sustenabilitate. La nivel global se resimtea inca dinainte de pandemie orientarea tot mai accelerata a  marilor jucatori spre zona de sustenabilitate, dar si spre modul in care elementele non-financiare si rapoartele/standardele aferente aduc plus valoare inclusiv in bilantul financiar. Investitorii institutionali s-au aratat din ce in ce mai interesati de zona de sustenabilitate, inca din 2016, de la semnarea acordului de la Paris. Europa toata migreaza in aceasta directie. Sustenabilitatea nu mai tine doar de CSR, tine si de business. Iar in plus genereaza emotie si empatie in randul oamenilor. Noua era va fi dictata nu doar de pandemie, ci si de emotie si sustenabilitate; iar aceasta va fi cel mai frumos lucru la 2021.

Veronica PlăcintescuHead of Corporate Communication