Drumul spre succes devine mai ușor pe măsură ce o afacere devine mai puternică. Dacă începutul a fost extenuant, datorită echipei restrânse, a investitorilor nehotărâți sau a goanei după clienți, pasul următor ar putea fi extrem de benefic, dacă este făcut alături de aliați de încredere.

Vorbim desigur de oferta publică inițială, prima zi de listare la bursă sau Initial Public Offering (IPO), cum este cunoscut cel mai bine datorită poveștilor de succes de peste ocean. Acest punct de reper în evoluția unei companii are nevoie de o pregătire atentă, experiență și multe ore de muncă, dar aceste sarcini pot fi transferate unor parteneri specializați în comunicare și probleme juridice. Deși nu se întâmplă des, e bine de evitat pregătirea unui IPO prin ”forțe proprii”, mai ales când dezvoltarea rapidă forțează listarea la bursă, iar membrii echipei nu și-au revenit după sprintul inițial. Totodată, un întreg proces IPO durează între 6 și 12 luni, iar când nu este dus până la capăt, o eventuală tentativă ulterioară va întâmpina dificultăți adiționale. Cum comunicăm în cadrul unui IPO? Există trei etape cheie: pre-listare, listarea și post-listarea, iar fiecare vine cu specificul ei.

 

Ce trebuie făcut înainte de IPO?

După ce compania alege un consultant autorizat și pregătește împreună cu acesta Prospectul de ofertă și formalitățile necesare listării, începe promovarea IPO-ului.

Se poate spune că această etapă este una dintre cele mai importante, iar cele mai bune rezultate sunt obținute când este ales un partener cu o vastă experiență în PR. Din acest punct, compania de PR și comunicare preia sarcini precum identificarea audienței, stabilirea strategiei și a canalelor de comunicare, calendarul comunicatelor de presă și mesajele cheie.

În acest stadiu, bunele relații cu presa și influenceri din mediul business, experiența în comunicare și conturarea unui profil bine definit al companiei sunt factorii care decid viteza cu care se va epuiza oferta de acțiuni. Tot acum este analizat și gradul de interes al potențialilor investitori și se comunică transparent principalele atuuri ale companiei și potențialul de creștere în cazul unei infuzii de capital.

Un alt aspect important în pregătirea IPO-ului îl constituie întâlnirile dintre managementul companiei și investitorii instituționali – roadshow-ul. Pentru acestea, membrii echipei de management au nevoie de consultanță în pregătirea discursurilor, iar prezentările trebuie să genereze interes încă din primele secunde. Un roadshow de succes crește veniturile realizate din IPO, ajutând la optimizarea prețului de emisiune și mărimea ofertei.

 

Cum comunicăm în timpul IPO-ului?

Volumul și frecvența cu care se transmit informările sunt aspecte reglementate și verificate împreună cu un consultant juridic. Dacă o companie a comunicat intens și regulat în faza premergătoare listării, poate continua în același ritm și după, fără a fi acuzată că încearcă să influențeze tranzacționarea la bursă. La urma urmei, compania trebuie să-și continue activitatea în mod obișnuit, promovându-și produsele și serviciile prin marketing, PR și publicitate.

 

IPO-ul a fost finalizat. Ce urmează?

Atingerea unui obiectiv major, precum oferta publică inițială, poate avea ca efect o relaxare, mai ales în ceea ce privește comunicarea. O astfel de abordare nu este recomandată, deoarece în perioada imediat următoare listării la bursă, compania se bucură de un maxim de vizibilitate.

Investitorii individuali doresc să afle planurile de viitor ale companiei pentru a decide cum își administrează portofoliul de acțiuni, iar canalele de media sunt mai deschise ca oricând să preia noutăți despre evoluția celui mai recent IPO.

Beneficiind de capitalul atras, de notorietate și de absența presiunii IPO, acesta este momentul ideal pentru a reveni asupra proiectelor întrerupte de pregătirea listării. În acest sens, se dă startul campaniilor de comunicare legat de planurile de dezvoltare, portofoliul de produse și servicii noi, avantajele pe care acestea urmează să le aducă clienților, etapele dezvoltării lor și data la care vor deveni disponibile. Totodată, interviurile legate de IPO sunt de mare interes și mențin reputația companiei la cote ridicate.

 

Așadar, IPO-ul este un proces îndelung care necesită o pregătire riguroasă în toate cele trei etape ale sale. Factorii juridici și administrativi sunt vitali în relația cu bursa de valori și autoritățile, însă comunicarea eficientă este cea care face diferența în prima zi de tranzacționare.