Rata de adopție a smartphone-urilor, care îi țin pe utilizatori mereu conectați la internet, a făcut ca industria publicității să migreze din ce în ce mai mult către mediul online. Criza pandemică a accelerat acest proces, din moment ce digitalizarea și eCommerce-ul s-au transformat brusc din opțiuni, în necesități.
În 2022 se așteaptă ca toate aceste tendințe să continue în același ritm, favorizând și mai mult distribuția publicității prin intermediul internetului. Potrivit unui studiu Zenith, piața publicității online a crescut la nivel global cu 15,6% în 2021 și se estimează că în 2022 va atrage 61,5% din bugetele alocate de companii publicității.
Marii jucători în digital advertising vor rămâne în continuare Alphabet și Meta. Prin Google Search, YouTube și Google Ads, Alphabet va continua să domine piața reclamelor distribuite pe pagini de căutare, a bannerelor de pe website-uri și a reclamelor video. De cealaltă parte, Meta, prin Facebook și Instagram, este jucătorul numărul 1 în publicitate distribuită pe rețele de socializare. Astfel, se estimează că în 2022 cei doi giganți vor furniza principalele canale de distribuție pentru digital advertising. Acest lucru este valabil atât la nivel global, cât și în România.
Ce surprize ne-ar putea aștepta în 2022?
Mulți experți sunt de părere că 2022 va fi anul în care bugetele alocate pentru social media advertising le vor depăși pe cele alocate pentru reclame TV. Chiar dacă aceasta este o schimbare inevitabilă și așteptată, este foarte posibil să nu se aplice tuturor regiunilor. În România, această trecere ar putea să mai întârzie, dar este una ce trebuie luată în calcul de branduri și agențiile de publicitate.
Alte surprize, oarecum previzibile, ar putea fi introducerea unor modele mai îndrăznețe de afișare a reclamelor în aplicațiile WhatsApp și TikTok. Meta amână de ani buni introducerea platformei de mesagerie în circuitul rețelelor prin care distribuie publicitate, însă o audiență de 2 miliarde de utilizatori și presiunea competitorilor nu vor mai putea fi ignorate mult timp. În cazul TikTok, este foarte posibil ca platforma să împrumute de la versiunea asiatică, Douyin, funcțiile adresate cumpărăturilor in-app. Platforma și-a arătat sprijinul pentru creatorii de conținut, mărind durata clipurilor video și oferind suport pentru micro tranzacții, iar acestea au dus la o creștere rapidă a numărului de content creators și, implicit, a utilizatorilor. Pentru branduri însă, audiență numeroasă trebuie să fie dublată de unelte pentru controlul bugetelor și măsurare precisă a rezultatelor. Până în acest moment, TikTok s-a concentrat în special pe atragerea cât mai multor utilizatori, lăsând în plan secund atragerea veniturilor din publicitate. Este de așteptat ca în 2022 TikTok să devină un rival serios pentru Meta, însă pentru a-și susține în continuare creșterea va avea nevoie de capital, fie de la utilizatori, fie din publicitate.