Succesul în afaceri este indisolubil legat de un volum de muncă foarte mare. Desigur, partea de noroc contează, dar nu va face minuni în cazul în care viziunea de carieră începe la ora 9 şi se termină la 5, spune Tereza Tranakas, cea care acum 15 ani punea bazele Oxygen, agenţie care între timp a ajuns unul dintre cei mai mari jucători independenţi din piaţa comunicării.
Una dintre etapele care i-au modelat cel mai mult cariera a fost chiar la început, la acel moment Tereza Tranakas lucrând în SUA, o ţară cu o cultură a muncii mult diferită faţă de cea europeană.
„A fost un parcurs interesant“, spune Tereza Tranakas, fondatoare şi CEO al Oxygen, în cadrul unui nou episod al emisunii Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţinut de First Bank. „Mi-am început cariera în SUA şi am avut şansa chiar din start să lucrez cu o serie de antreprenori precum Elon Musk. Am lucrat cu el la SpaceX, când a pus bazele acestei companii. Am fost într-un anumit anturaj la începutul carierei care ulterior m-a influenţat în decizia de a intra în antreprenoriat.“ Între timp, Elon Musk a devenit un antreprenor aproape iconic prin afacerile pe care le-a dezvoltat, cum ar fi Tesla şi SpaceX, dar şi prin originalitatea comunicării sau controversele pe care le-a stârnit. Privind retrospectiv, această interacţiune a contribuit mult la principiile după care se ghidează şi acum Tereza Tranakas.
„M-am întâlnit cu Elon, iar apoi el personal m-a recrutat. Eram singurul om pe comunicare. Am fost acolo în perioada de start-up a acelei companii. Acest lucru mi-a dat posibilitatea de a lucra cot la cot cu Elon şi am învăţat o mulţime de lucruri. Cultura americană este foarte diferită şi foarte dinamică. Se lucrează la foc continuu.“
„Elon spunea că nu poţi să schimbi lumea lucrând între 9 şi 5. Iar americanii au o cultură şi o rezilienţă la muncă impresionantă.“ Un alt lucru pe care l-a păstrat a fost unghiul pozitiv de a vedea lucrurile.